Verdachten vrijuit door procedurefout in wapenzaak

In Gent heeft de correctionele rechtbank negen verdachten vrijgesproken na een procedurefout. Ze werden verdacht van wapenhandel. Het parket gaat in beroep.

Het gaat om een zaak van grootschalige wapenhandel. Tijdens het onderzoek werden telefoons afgeluisterd. Dat is niet toegelaten bij wapenhandel, maar wel als de onderzoeksrechter motiveert dat het om een criminele organisatie gaat. Dat laatste werd niet gespecificeerd door de onderzoeksrechter, waardoor er sprake is van een procedurefout.

Alle bewijzen die uit de telefoontap voortvloeien, zijn nietig verklaard. Daardoor kon de rechter niet anders dan de verdachten volledig vrijspreken. De staat moet opdraaien voor de gerechtskosten, het gaat om ruim 11.000 euro.

De bende werd in 2010 opgerold. Negen mensen werden beschuldigd van wapenhandel, nadat een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen was.

Het parket van Gent gaat in beroep tegen de uitspraak. Er komt dus een nieuw proces.