Volkswagen heeft een recordjaar achter de rug

De Duitse autogroep Volkswagen heeft in 2012 wereldwijd ruim 9 miljoen auto's verkocht en heeft daarmee een recordjaar achter de rug. Toyota blijft wel de grootste autoconstructeur ter wereld.

Volkswagen-baas Martin Winterkom maakte de cijfers bekend aan de vooravond van de opening van het autosalon in Detroit.

De Duitse autobouwer van twaalf merken zag vorig jaar de verkoop met 11,2 procent toenemen tegenover 2011, vooral dankzij goede resultaten in de Verenigde Staten, China en Latijns-Amerika.

In de VS bijvoorbeeld werd ruim een derde meer wagens aan de man gebracht. In West-Europa daarentegen ging de verkoop van de groep 6,5 procent achteruit.

Naast het eigen merk is Volkswagen ook eigenaar van onder meer Audi, Porsche, Skoda, Seat, Lamborghini en Bentley. De meeste van die merken hadden eerder al recordcijfers inzake verkoop bekendgemaakt.

Volkswagen heeft de ambitie om tegen 2018 de grootste autobouwer ter wereld te worden. Voor 2012 moet de groep nog tevreden zijn met de tweede plaats.

Toyota, dat na het rampjaar 2011, door de gevolgen van de aardbeving en tsunami in Japan, een spectaculair herstel meemaakte, verkocht in 2012 wereldwijd immers 9,7 miljoen auto's. Het Amerikaanse General Motors staat op de derde plaats.