Werknemers bij Ford zijn technisch werkloos

De werknemers van Ford Genk vallen terug op een werkloosheidsuitkering, zo is hen vanmiddag meegedeeld, omdat ze door een blokkade technisch werkloos zijn. De politie heeft vanochtend een barricade opgebroken.

Vanochtend vroeg zijn een dertigtal politiemannen aangekomen bij de fabriek. Ze hebben er de blokkade van een weg naar de fabriek opgeruimd. Daarbij is het tot wat kleine incidenten gekomen.

De barricade was opgeworpen door arbeiders van de toeleveringsbedrijven van Ford. Die verwijten de vakbonden dat ze niet genoeg voor hun belangen opkomen. Het personeel is wel aanwezig, maar doordat er geen onderdelen van de toeleveranciers komen, kunnen zij weinig doen. Daarom zijn ze nu officieel technisch werkloos en krijgen ze dus een werkloosheidsvergoeding en niet langer een loon.

Luc Prenen van het ACV begrijpt dat burgemeester Wim Dries (CD&V) van Genk de openbare weg wil vrijhouden. Wel had hij liever een meer sereen klimaat gezien bij het begin van de gesprekken met de directie over een sociaal plan voor de werknemers van Ford. Dries heeft het hele weekend geprobeerd om te bemiddelen, maar dat heeft niet veel opgeleverd.

 Voor het eerst wordt vandaag overlegd over het sociaal plan. Dat overleg begint in de namiddag en later komen er ook onderhandelingen met de toeleveranciers. Prenen wil een strikt tijdschema en resultaat op korte termijn zodat de werknemers snel duidelijkheid krijgen over hun toestand.

De vakbonden hopen dat de toeleveranciers opnieuw aan de slag gaan door de gesprekken. Het overleg moet hen duidelijk maken dat er vooruitgang geboekt wordt.