"Clan" en "Parade's end" tegenover elkaar op FIPA

"Clan" en "Parade's end" zijn geselecteerd voor het FIPA, het Festival International de Programmes Audiovisuels in Biarritz, Frankrijk. De fictiereeksen nemen het tegen elkaar op in de categorie "beste serie". "Salamander" (Eén) wordt er buiten competitie vertoond en "The spiral" is opgenomen in het FIP@-programma.
WARNING: Use of this copyright image is subject to the terms of use of BBC Pictures' Digital Picture Service (BBC Pictures) as set out at www.bbcpictures.co.uk. In particular, this image may only be published by a registered User of BBC Pictures for editorial use for the purpose of publicising the relevant BBC programme, personnel or activity during the Publicity Period which ends three review weeks following the date of transmission and provided the BBC and the copyright holder in the caption are credited

"Clan" (VTM) en "Parade"s end" (BBC, HBO, Eén, grote foto) maken kans op een van de zes FIPA d'Or Awards. In "Clan" nemen vier zussen het heft in eigen handen om hun vijfde zus uit de greep van hun onuitstaanbare schoonbroer te verlossen. Maar de perfecte moord blijkt moeilijker dan ze allen dachten.

"Parade's end", de prestigieuze reeks die dit voorjaar wordt uitgezonden op Eén, schetst dan weer het web aan intriges, liefde en verraad waarin de Engelse aristocraat Christopher Tietjens, zijn vrouw en een jonge suffragette belanden terwijl de Eerste Wereldoorlog in alle hevigheid rondom hen losbarst. Voor de reeks werd enkele weken op locatie in Vlaanderen gedraaid.

Beide reeksen maken kans op een van de FIPA d'Or awards die binnen deze sectie worden uitgereikt. Het gaat onder meer om de FIPA d'Or voor beste acteur, beste actrice, beste scenario en beste soundtrack.

De 12-delige politieke thrillerreeks "Salamander" (Eén, foto in tekst) wordt buiten competitie vertoond. De interactieve misdaadreeks "The spiral" (in een regie van Hans Herbots) wordt opgenomen in het transmediale Smart FIP@-programma.

Het festival loopt van 22 tot en met 27 januari. Vlaanderen wist zich de afgelopen jaren in de kijker te werken op het FIPA. Zo won de fictiereeks "De smaak van De Keyser" er in 2009 onder meer de hoofdprijs en de prijs voor beste vrouwelijke vertolking (Marieke Dilles).

© vrt Lies Willaert