"De Z en de X worden bij Scrabble overschat"

We spelen allemaal wel eens scrabble en dan proberen we uiteraard zo strategisch mogelijk letters te leggen of bepaalde letters (zoals de X, W en Q) te gebruiken. Maar in de VS is opnieuw discussie ontstaan over de "spelwaarde" van een aantal letters. Het populaire spelletje bestaat al sinds de jaren 30, maar onderzoekers vinden dat de letters met hun tijd mee moeten.

Zo kunnen in de Engelse versie van het woordspel 10 punten behaald worden door het gebruik van de Q en de Z. Maar de Z zou slechts 6 punten waard zijn, volgens de Amerikaanse onderzoeker Joshua Lewis. Bepaalde letters worden nu meer gebruikt dan vroeger, zegt hij. "Het woordenboek is veranderd zodat met de letters Z, Q en W makkelijker kan worden gespeeld."

Lewis heeft een computerprogramma bedacht dat de letters een nieuwe waarde toekent. Het programma baseert zich daarvoor op 3 dingen: hoe vaak de letters in de Engelse taal voorkomen, hoe vaak een letter in een 2-, 3-, 7- en 8-letterwoord voorkomen en hoe makkelijk de letter te combineren valt met andere letters.

Deze berekening maakt dat de Z slechts 6 punten waard is (komt van 10 in het huidige spel) en de X 5 punten (8 in het huidige spel). Die letters zijn dus "overschat", enkele letters zijn dan weer "onderschat", zoals de U (zou van 1 naar 2 punten moeten gaan) en de G (van 2 naar 3 punten).

AP2007

De factor geluk

Het is niet de eerste keer dat er vraag is naar andere regels voor het scrabblespel. Bij de Noord-Amerikaanse Vereniging voor Scrabblespelers duikt die kritiek wel 1 tot 2 keer per jaar op. Mattel, de fabrikant voor het spel in Europa, is alvast niet geneigd aanpassingen te doen. "Bij Scrabble is een dosis geluk nodig en de letterwaarden aanpassen zou niets uithalen."

Ook onderzoeker Lewis is het daarmee eens. "Je hebt echt geluk als je een X hebt, want die letter is te veel waard. Mocht je alles reduceren tot de werkelijke waarde dan zou je ook de factor geluk reduceren."

lees ook