"Geen enkele rechtbank zal dit verhaal geloven"

Het voormalige Oostenrijkse Europarlementslid Ernst Strasser is maandag in een Weense rechtbank tot vier jaar cel veroordeeld wegens corruptie. De rechter oordeelde dat zijn uitleg "één van de meest avontuurlijke is" die hij ooit heeft mogen aanhoren.
AP2012

De 56-jarige Strasser was één van de Europarlementsleden die twee jaar geleden in de val trapte van twee Britse reporters van "The Sunday Times". Ze deden zich voor als lobbyisten en benaderden hem met het verzoek om Europese wetgeving te beïnvloeden in ruil voor geld. Ze maakten geheime opnames van hun ontmoetingen.

Volgens de openbare aanklager heeft Strasser "de Europese politiek ernstige schade" toegebracht. Hij vroeg naar verluidt zo'n 100.000 euro per jaar in ruil voor amendementen op wetgevende voorstellen.

Strasser heeft steeds zijn onschuld staande gehouden. Hij verklaarde dat hij van in het begin vermoedde dat het niet om echte lobbyisten ging, maar hij wou naar eigen zeggen het spelletje meespelen om erachter te komen wat hun bedoelingen waren.

De rechter oordeelde dat die uitleg "één van de meest avontuurlijke is" die hij ooit heeft mogen aanhoren. "U vindt geen enkele rechtbank in Oostenrijk die dit verhaal gelooft", zei hij. Het is nog niet duidelijk of de Oostenrijker in beroep gaat.