"Strijd tegen grote criminaliteit niet afgebouwd"

Procureur Herman Dams reageert verbaasd op de beweringen van Groen-voorzitter Wouter Van Besien gisteren. Die zei dat Dams discrimineert en dat het lijkt alsof de grote criminaliteit niet meer belangrijk is voor de procureur.
BELGA/VERGULT

Van Besien gaat een klacht indienen tegen de Antwerpse procureur voor discriminatie. Dams deed een oproep aan de burgers om waakzaam te zijn en verdachte zaken te melden, bijvoorbeeld een auto met een buitenlandse nummerplaat. Eerder kwam hij in het nieuws omdat hij zogenoemde patsers wil aanpakken -jongeren die rijden in een dure auto- om na te gaan of de auto niet gekocht is met geld afkomstig uit misdaden.

Wouter Van Besien van Groen vindt dat Dams discrimineert tegenover vreemdelingen en ook laat uitschijnen dat grote criminaliteit niet meer belangrijk is.

Procureur Herman Dams reageert verbaasd op de Van Besiens beweringen over de aanpak van de diamantfraude en internationale drugtrafieken. "Totaal ten onrechte leidt Wouter Van Besien af uit mijn interview met De Standaard van dit weekend dat de aanpak van internationale drugtrafiek wordt afgebouwd", stelt Dams in een mededeling.

Dams zegt dat de aanpak van de veiligheid in de haven nog altijd hoog op zijn agenda staat. Hij merkt op dat hij vorige donderdag nog bijkomende middelen is gaan bepleiten bij de douanetop in Brussel. "De zogenoemde diamantdossiers zijn omwille van een intern probleem binnen het Antwerpse parket sedert juni 2012 overgeheveld naar andere parketmagistraten, die de aanpak van diamantfraude succesvol voortzetten", reageert Dams.

De procureur besluit: "En voor de goede orde: U hoeft niet "elke auto met vreemde nummerplaat" door te geven. We zouden tijdens de vogeltjesmarkt dan wel erg veel werk hebben."