Ever Meulen wint Henry Van de Velde award

Tekenaar Ever Meulen, bekend van onder andere zijn werk voor Humo, heeft een Henry Van de Velde award voor zijn hele loopbaan gewonnen. De onderscheiding voor het beste bedrijf ging naar meubelmaker Indera en Maarten De Ceulaer is het Jong Talent van 2012.

Design Vlaanderen reikt al 19 jaar lang de Henry Van de Velde awards uit. Dat zijn prijzen voor zowel jong talent als gevestigde waarde. De drie winnaars krijgen een geldprijs van 5.000 euro.

Ever Meulen krijgt dit jaar de onderscheiding voor zijn hele loopbaan. Hij is vooral bekend door zijn werk voor Humo. Maar tekenen in opdracht doet hij niet meer. Hij houdt zich enkel nog bezig met zijn eigen werk. Volgens Bie Luyssaert van Design Vlaanderen heeft de rijkdom van zijn oeuvre de doorslag gegeven. "Meulen is een echte ambachtsman, met een heel breed spectrum, van platenhoezen over postzegels tot tapijten."

De award voor de bedrijfsonderscheiding gaat dit jaar naar meubelmaker Indera. De dochteronderneming van Mecam brengt stoelen en zetels van verschillende ontwerpers op de markt. "Het gaat telkens om heel flexibele, moduleerbare zetels van grote kwaliteit, voor de particuliere en professionele markt", licht Bie Luyssaert toe.

Maarten De Ceulaer is de winnaar van de prijs voor jong talent. Hij studeerde in 2008 af aan de Design Academy in Eindhoven. Hij verraste de jury met zijn Balloon Bowls, die hij maakt door plaaster tussen ballonnen te gieten, en een zitmeubel die hij maakte van een handtas van het Italiaanse Fendi op de designbeurs in Miami.