Facebook stelt testversie van zoekmachine voor

De sociaalnetwerksite Facebook heeft de testversie van de nieuwe zoekfunctie "Graph search" voorgesteld. De gebruikers van Facebook zullen informatie kunnen opzoeken via hun contacten op de website.

Mark Zuckerberg heeft de bètaversie van de nieuwe zoekfunctie "Graph search" voorgesteld in de hoofdzetel van Facebook in Menlo Park in Californië. Facebook wil met de toepassing nog meer gebruikers en adverteerders overtuigen om toe te treden tot Facebook.

"Graph search is gebouwd om antwoorden te geven, niet om links naar sites met het mogelijke antwoord aan te bieden", aldus Zuckerberg.

Facebook werkt al jaren aan de zoekrobot. De toepassing zit nog in testfase, maar ze zal de komende maanden uitgebreid worden. Facebook meldt dat er niet getornd wordt aan privacy-instellingen. "Graph search" zal enkel gebruik maken van de gegevens die gebruikers openstellen op Facebook.

Met de onthulling kan nu een einde komen aan de golf van speculatie van de voorbije weken. Kenners voorspelden dat Facebook een eigen smartphone of een messengerdienst voor iPads zou voorstellen, maar dat blijkt niet zo te zijn.