Franse soldaten trekken naar Diabali

In Mali zijn honderden Malinese en Franse soldaten op weg naar Diabali. Die stad in het westen van Mali is gisteren ingenomen door de islamitische rebellen en vannacht gebombardeerd door de Franse luchtmacht. Het is de eerste keer dat Franse soldaten op de grond ingezet worden.
Franse soldaten vertrekken op missie vanuit Bamako.

Diabali was door de islamitische rebellen ingenomen na zware gevechten met het Malinese leger en er zouden nog steeds rebellen aanwezig zijn ook na de bombardementen van de Franse luchtmacht. Volgens plaatselijke bronnen hebben de rebellen een regionale politicus en zijn gezin gegijzeld.

Konvooi naar Bamako

Een konvooi van zo'n 40-tal Franse pantservoertuigen heeft de grens tussen Ivoorkust en Mali overgestoken, dat melden bronnen binnen het Franse leger. Het gepantserde konvooi, dat normaal in de Ivoriaanse stad Abidjan gelegerd is, heeft in de loop van de nacht de militaire luchthaven van de Malinese hoofdstad Bamako bereikt. De troepen moeten in eerste instantie de hoofdstad beschermen tegen een mogelijk tegenoffensief van de extremistische moslimrebellen.

Daarna gaan de pantservoertuigen wellicht de Franse special forces en luchtmacht ondersteunen bij het verdrijven van de rebellen uit het noorden van het land. Er zijn nu zo'n 750 Franse soldaten in het land en Parijs wil dat aantal de komende weken optrekken tot zo'n 2.500.

De Franse luchtmacht drijft intussen de luchtaanvallen op stellingen van de rebellen nog verder op. Bij een bombardement in de buurt van de stad Diabali zijn minstens 5 rebellen om het leven gekomen en verschillende andere gewond geraakt. Een buurtbewoner laat aan het Franse persagentschap AFP weten dat hij gewapende rebellen heeft zien vluchten.

Intussen zijn al minstens 11 Malinese soldaten om het leven gekomen. Ook één Franse helikopterpiloot liet al het leven in het conflict. Aan de kant van de rebellen zou het dodental intussen opgelopen zijn tot boven de honderd. Ook over het aantal burgerslachtoffers zijn er geen exacte cijfers, maar de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch sprak afgelopen weekend al over enkele tientallen.

AP2013

"Fransen zullen Mali nooit verlaten"

Een van de leiders van de rebellen raadt de Fransen aan niet te vlug victorie te kraaien. "Ze zijn er misschien wel in geslaagd om Afghanistan te verlaten, maar uit Mali geraken ze nooit meer weg."

Eerder hadden de rebellen er al mee gedreigd om Frankrijk "in het hart te treffen". Dat lijkt een duidelijke allusie op terreuraanslagen tegen Franse doelwitten. In Frankrijk zelf zijn al strenge veiligheidsmaatregelen van kracht sinds het begin van de interventie in Mali vorige week.

Er zijn ook een aantal Fransen gegijzeld door extreme moslimgroepen in Noord-Afrika. Dat is onder meer het geval in Somalië, waar dit weekend een poging mislukte om een Franse gijzelaar te bevrijden uit de handen van de al-Shabaab-militie.

"Belgen moeten Mali verlaten"

Op dit ogenblik zijn er 183 Belgen in Mali. Buitenlandse Zaken raadt hen aan om het land zo snel mogelijk te verlaten als hun aanwezigheid er niet echt nodig is.

Wie toch wil blijven, wordt gevraagd om contact op te nemen met het Bureau voor Ontwikkelingssamenwerking in Bamako op het nummer +223 73 63 90 73 of via het e-mailadres bamako.coop@gmail.com.

AP2011