Groen licht voor steun aan Fransen in Mali

Het kernkabinet heeft het licht op groen gezet voor logistieke steun aan de Franse militaire operatie in Mali. Frankrijk probeert daar aan de zijde van het regeringsleger de oprukkende moslimrebellen tegen te houden.
BELGA/GAUDIN

België zet twee C-130 transportvliegtuigen en twee helikopters in. Een C-130 staat klaar om te vertrekken. Zo'n tachtig manschappen zullen deelnemen aan de operatie.

Eind februari of begin maart wordt de operatie geëvalueerd, dus de Belgen blijven minstens zes weken actief.

De Belgische steun wordt begroot op 660.000 euro, en wordt betaald door het budget van Defensie.

"De twee C130's worden ingezet voor een tactisch deel van het transport en een strategisch deel: het is een deel van buiten Mali dat het Malinese luchtruim en grondgebied wordt ingevlogen", zei minister van Defensie Pieter de Crem in een toelichting.

"Het tactische deel is het materieel dat ter beschikking wordt gesteld op het grondgebied van Mali zelf en de medische ondersteuning die ons ook is gevraagd. Ongeveer een 75 Belgische militairen zullen aan die operatie deelnemen."

"Momenteel is al een C130 aanwezig in de brede zone rond Mali. De tweede C130 vertrekt morgen. De Fransen hebben gevraagd om te kunnen beschikken over de eerste medische helikopter op 21 januari. Eén helikopter in de lucht betekent natuurlijk één reservehelikopter. De bedoeling is dat we beide helikopters zo snel mogelijk brengen."