New York heeft strengste wapenwet in de VS

Na de Senaat heeft nu ook het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat New York het licht op groen gezet voor een aanzienlijk strengere wapenwet. New York heeft voortaan de strengste wapenwet in de VS. Het is ook de eerste staat die maatregelen neemt na het bloedbad in Newtown (Connecticut) een maand geleden. Bij die schietpartij in een lagere school kwamen 20 kinderen en 6 volwassenen om.
AP2013

De nieuwe wapenwet werd na vijf uren debatteren goedgekeurd met 104 stemmen voor en 43 tegen. Het wetsontwerp van gouverneur Andrew Cuomo (Democraat) verbiedt vooral het gebruik van militaire wapens door burgers.

Zo zullen particulieren niet langer halfautomatische wapens mogen bezitten en ook magazijnen met meer dan zeven kogels zijn niet langer toegestaan. Nu lag de grens op tien kogels, ook dat was al een heel stuk strenger dan de andere Amerikaanse staten. Jachtgeweren blijven wel toegelaten. Wapens moeten voortaan wel op een veilige plek bewaard worden en de eigenaars van een wapen moeten de diefstal ervan binnen de 24 uur aangeven.

De staat New York, waartoe ook de stad New York behoort, strekt zich uit tot aan de Canadese grens. Het grootste deel van het grondgebied is landelijk, voor de inwoners daar is het bezit van wapens de natuurlijkste zaak ter wereld. Gouverneur Cuomo heeft de wet inmiddels ook ondertekend.

Media reageren positief

De New Yorkse media hebben de nieuwe wet enthousiast onthaald en noemen het "een stap naar de top van de natie". Nog volgens de media komen er nu barsten in de macht van de wapenlobby en zullen andere staten het voorbeeld van New York volgen.

Morgen stelt president Barack Obama de grote lijnen van zijn wapenplan voor. Ook dat kwam in een stroomversnelling na het bloedbad in Newtown. De wapenkwestie verdeelt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden grondig. Om de publieke opinie wat te paaien zou Obama zijn plan morgen voorstellen in het gezelschap van enkele kinderen die hem na de feiten in Newtown een brief schreven.