Pakistaanse Hooggerechtshof wil arrestatie premier

In Pakistan heeft het Hooggerechtshof de arrestatie bevolen van premier Raja Pervez Ashraf. Hij wordt beschuldigd van corruptie tijdens zijn mandaat als minister van Water en Energie. Het gerecht wil ook 15 anderen vervolgen.
AP2012

Ashraf (foto) ontkent dat hij in 2010 steekpenningen heeft aangenomen als minister. Het is nog niet duidelijk of het aanhoudingsbevel ook inhoudt dat hij moet opstappen als regeringsleider.

Een raadgever van de premier noemt het aanhoudingsbevel ongrondwettelijk.

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad wordt momenteel massaal geprotesteerd tegen corruptie. De protestbeweging is gelanceerd door Tahir ul-Qadri, een invloedrijke moslimgeestelijke die de macht van een elite van "incompetente en corrupte" grondeigenaars en industriëlen hekelt. Hij heeft zijn aanhangers opgeroepen tot een vredevolle revolutie en stelt de regering een ultimatum om het federale en de provinciale parlementen te ontbinden.