Recordaantal ambtenaren in België

België heeft een recordaantal ambtenaren. Tussen 2000 en 2010 zijn er in heel het land 100.000 ambtenaren bijgekomen. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank die De Morgen kon inkijken. Volgens gouverneur Luc Coene kan de overheid op die manier onmogelijk haar uitgaven onder controle houden.

"The return of the Deficit. Public Finance in Belgium over 2000-2010" heet de nieuwe studie van de Nationale Bank. Daaruit blijkt dat de overheidsdiensten in ons land tussen 2000 en 2010 100.000 extra ambtenaren hebben aangenomen.

België heeft daardoor een recordaantal ambtenaren in dienst. Ons land staat daarmee op de tweede plaats in Europa, na Cyprus. Het zijn vooral de gewesten, gemeenschappen en gemeenten die meer ambtenaren hebben aangenomen.

Luc Coene (foto in tekst), gouverneur van de Nationale Bank, vindt de evolutie onrustwekkend. "Met elke nieuwe regelgeving van de gewesten en gemeenschappen kwamen er nieuwe ambtenaren. Voor cultuur, voor milieu, voor sport, voor vergrijzing, terwijl er vaak onvoldoende activiteiten voorhanden waren", zei Coene maandag op een forum over de openbare financiën. "Op dat gebied hebben we veel laten ontsporen."

Volgens Coene legt de ambtenarij een te groot beslag op de uitgaven van de overheid, waardoor ze het moeilijk heeft om haar uitgaven onder controle te krijgen.

Omdat de toename van de ambtenarij het grootst is bij de gemeenschappen en gewesten kijkt Coene in hun richting om iets aan het probleem te doen. Door te besparen op de ambtenarij kunnen ze een grotere bijdrage leveren aan de verdere sanering van de Belgische begroting, vindt hij.