Ruggengraat achterstevoren bij reconstructie landdieren

Uit nauwgezet onderzoek van fossielen van enkele van de eerste landdieren is gebleken dat de reconstructies tot nu toe flinke fouten vertoonden. Nieuwe driedimensionale modellen tonen dat de oude reconstructies de ruggengraat achterstevoren hadden.
Een reconstructie van het skelet van Acanthostega.

De bevindingen, die gepubliceerd zijn in het vakblad Nature, kunnen de ideeën over de ontwikkeling van de ruggengraat veranderen.

De geleerden van de universiteit van Cambridge en het Royal Veterinary College bestudeerden een groep van dieren die Tetrapoda of viervoeters genoemd worden. Ze bekeken de fossielen van drie diersoorten, Ichtyostega, Acanthostega en Pederpes. die primitieve viervoeters zijn zeer belangrijk in de evolutie, aangezien ze de eerste waren die uit de oceanen aan land kwamen, en zo de weg vrijmaakten voor alle gewervelde landdieren. 

Fossielen van de drie diersoorten werden onder de European Synchrotron Radiation Facility gebombardeerd met x-stralen met hoge energie, wat toeliet om gedetailleerde driedimensionale computerreconstructies te maken.

Daaruit bleek dat de ruggengraat structureel compleet verschilden van wat iedereen de afgelopen 150 jaar dacht; "De voorbeelden in de leerboeken blijken fout te zijn", zei een van de onderzoekers.

De geleerden ontdekten dat delen van de ruggengraat, waarvan gedacht werd dat ze gericht waren naar de voorkant van het dier, in werkelijkheid naar de achterkant gericht waren. Ze ontdekten ook het eerste bekende bewijs van een borstbeen bij Ichtyostega.

De studie werpt ook meer licht op hoe de moderne ruggengraat geëvolueerd is. "Al deze anatomie is doorgegeven aan de dieren die later gekomen zijn. Ze heeft de evolutie van de ruggengraat bij alle dieren op het land beïnvloed en waarom onze wervelkolom zich ontwikkeld heeft zoals ze dat gedaan heeft", aldus de onderzoeker.