Sint-Baafskathedraal wordt grondig gerenoveerd

De komende vier jaar zal de Gentse Sint-Baafskathedraal grondig gerenoveerd worden. De Sint-Baafskathedraal, vooral bekend omdat het Lam Gods-schilderij er hangt, zal lange tijd verscholen zitten achter steigers en doeken.

"De toren was dringend toe aan renovatie", zegt architect Ignace Roelens. "Er kwamen brokstukken naar beneden van de toren. Om verdere afbraak te voorkomen, gaan we een grondige renovatie doorvoeren." De volledige renovatie gaat volgens de architect zo'n 4 jaar in beslag nemen en zo'n 6,3 miljoen euro kosten. Dat is bijna 2 miljoen euro meer dan eerst was gezegd.

De huidige kathedraal is gebouwd op een romaanse kerk uit de 12e eeuw. De romaanse kerk is in verschillende fasen geleidelijk aan vervangen. Het grootste deel van het huidige gebouw is in de 15e en 16e eeuw opgetrokken. Later zijn onder meer ook nog renaissance-elementen toegevoegd.

De Sint-Baafskathedraal is internationaal bekend, omdat het Lam Gods-schilderij van Jan van Eyck (kleine foto) er hangt. Dat werk geniet vooral bekendheid, omdat een van de zijpanelen - de Rechtvaardige Rechters - in de jaren 30 werd gestolen. Die verdwijning is voer voor allerlei samenzweringstheorieën en speculatie over de mogelijke vindplaats duikt nu en dan op in de media.