Vlaanderen bedekt met nieuw laagje wit

De eerste sneeuw van deze winter was alweer een tijdje geleden, maar na de zachte temperaturen rond de jaarwisseling laat de winter zich weer voelen. Een sneeuwbui trok gisteravond en vannacht van het westen naar het oosten. In de loop van de voormiddag is het weer beginnen te sneeuwen. Met temperaturen rond het vriespunt zal de sneeuw wellicht een tijdje blijven liggen.

West-Vlaanderen was gisteren als eerste aan de beurt. Aan de kust dwarrelde de eerste sneeuw al rond de middag naar beneden. In de loop van de avond en het begin van de nacht trok de sneeuwbui dan over de rest van Vlaanderen.

Intussen ligt er overal in Vlaanderen een stevige laag sneeuw die nog zal aandikken in de loop van de dag. Op verschillende plaatsen is het in de loop van de voormiddag opnieuw beginnen te sneeuwen.

Omdat een verwittigde man of vrouw er twee waard is, kunt u de situatie op de wegen en de andere gevolgen van de sneeuw op de voet volgen in ons livecenter.

3.000 ton zout gestrooid, zachte ochtendspits

Sneeuwbuien en verkeer gaan meestal niet zo goed samen. Maar omdat de sneeuw voorspeld was, hadden de meesten hun voorzorgen genomen. Heel wat mensen hebben gekozen voor het openbaar vervoer om naar het werk te gaan. De NMBS meldt dat er opmerkelijk meer treingebruikers waren vanochtend dan op een andere dinsdag.

Heel wat automobilisten zijn ook vroeger dan anders met de auto naar het werk vertrokken, waardoor de ochtendspits vroeger op gang is gekomen. Behalve op plaatsen waar ongelukken zijn gebeurd -meestal enkel met blikschade-, is de ochtendspits relatief vlot verlopen.

Het was niet meer aan het sneeuwen en op heel wat plaatsen is er gestrooid. Het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer heeft een 3.000 ton zout in de loop van de nacht en ochtend gestrooid, waardoor de meeste wegen goed berijdbaar waren.

In de loop van de voormiddag is het opnieuw beginnen te sneeuwen (foto links). De strooidiensten zijn opnieuw uitgerukt om bij te strooien. Dat zullen ze de hele dag nog doen. Omdat het zout vers gevallen sneeuw niet meteen kan laten verdwijnen, kan het nog gevaarlijk zijn op de weg.

Het zou de komende dagen niet meer bij sneeuwen, maar met temperaturen rond het vriespunt zou de sneeuw wel een tijdje kunnen blijven liggen, liet weerman Frank Deboosere gisteren al verstaan.

COPYRIGHT, 2010