Zeker 80 doden bij aanslag op universiteit Aleppo

Bij een dubbele ontploffing in de universiteit van Aleppo, in het noorden van Syrië, zijn 82 doden en meer dan 162 gewonden gevallen. De explosies vonden plaats op de eerste dag van de semesterexamens. De meeste slachtoffers zijn studenten. De gouverneur van Aleppo heeft het over een "terreuraanslag".

Bij de aanslagen werden de faculteiten architectuur en schone kunsten zwaar getroffen. Amateurvideobeelden tonen hoe studenten na de gebeurtenissen in paniek door elkaar lopen. Het gaat om een van de zwaarste aanslagen sinds het begin van het conflict in Syrië, zo'n 22 maanden geleden.

De universiteit van Aleppo ligt in het deel van de stad dat nog in handen is van de Syrische regering. Het is niet duidelijk wie er achter de aanslagen zit. Het Syrische regime en de rebellen wijzen elkaar met de vinger. Volgens de autoriteiten zijn de aanslagen het gevolg van een mislukte raketaanval door de rebellen maar die laatsten houden vol dat het om een luchtaanval van het Syrische leger gaat.

"De balans van deze terreuraanval bedraagt op dit ogenblik 82 martelaars en meer dan 160 gewonden", aldus gouverneur Mohammad Wahid Akkad. Met "terroristen" worden de Syrische rebellen bedoeld. Een arts van het universitair ziekenhuis van Aleppo heeft het dodental bevestigd.

Aleppo is de op een na grootste stad van het land. Ondanks de zware gevechten ging het universitair jaar er in oktober gewoon van start. Na de aanslagen van vandaag zijn de examens wel geannuleerd.