2012 in top 10 warmste jaren ooit

Het afgelopen jaar 2012 was een van de warmste tien jaren sinds 1880. Dat zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De gemiddelde temperatuur bedroeg vorig jaar 14,6 graden.
AP2012

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie staat 2012 op de negende plaats van de warmste jaren sinds 1880, toen men begon met de metingen bij te houden.

De gemiddelde temperatuur bedroeg vorig jaar 14,6 graden. De temperatuur aan het aardoppervlak, inclusief land en water, was ongeveer een halve graad hoger dan het gemiddelde tijdens de periode 1951-1980.

Afgelopen jaar was ook het 36e opeenvolgende jaar met een globale temperatuur die hoger was dan de gemiddelde temperatuur in de 20e eeuw.

Volgens de NASA zijn de temperaturen in 2012 opnieuw een illustratie van de opwarming van de aarde. Volgens de Amerikaanse senatrice Barbara Boxer is het "duidelijk dat de aarde aan het opwarmen is en dat de trend de verkeerde richting uitgaat".

"We kunnen het ons niet meer veroorloven om deze waarschuwingen te negeren en moeten plannen maken om deze ernstige bedreiging het hoofd te bieden."

Ook de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration bracht een rapport uit over de temperaturen in 2012. De NOAA plaatste 2012 pas op de tiende plaats. Volgens de NASA verschillen de gegevens doordat de NASA een extrapolatie maakt naar gebieden zonder weerstations, waaronder streken nabij de poolgebieden.

Een kleine week geleden werd ook al bekendgemaakt dat 2012 het warmste jaar ooit was in de Verenigde Staten (foto bovenaan: Illinois).