"Bestuurders, pas op voor gladde wegen"

Het blijft opletten geblazen op de weg. De meeste snelwegen liggen er relatief goed bij, al is op veel plaatsen de linkerrijstrook moeilijk berijdbaar. Op secundaire wegen kan het gevaarlijk glad zijn door aanvriezend smeltwater.

In Limburg en Antwerpen heeft het gisteravond en vannacht nog licht gesneeuwd, maar van grote pakken sneeuw zoals die maandag uit de lucht vielen, was geen sprake meer. De strooidiensten zijn opnieuw uitgerukt om de wegen berijdbaar te houden. Afgelopen nacht is er 1.788 ton zout gestrooid in heel Vlaanderen.

De ochtendspits is zonder al te grote problemen verlopen. Het Vlaams Verkeerscentrum maant bestuurders wel aan om snelheid te matigen en voorzichtig te zijn. Ze moeten onder meer rekening houden met smeltwater dat opnieuw kan aanvriezen. Vooral op kleinere wegen en secundaire wegen is het uitkijken voor gladheid. De meeste snelwegen liggen er wel goed bij, op sommige plaatsen is de linkerrijstrook van de snelwegen moeilijk berijdbaar. Ook op bruggen en op op- en afrittencomplexen is het extra oppassen.

De avondspits gisteren is vrij normaal verlopen. In Limburg en Vlaams-Brabant duurde de spits door het winterweer wel langer dan normaal.

"Koudste nacht van het jaar"

Afgelopen nacht was de koudste van het pas begonnen nieuwe jaar, meldt weerman Frank Deboosere. Zo was het in Middelkerke en Sint-Katelijne min 11, Zelzate min 7, Ukkel min 8, Melle min 12 en Retie min 14. Uit de tabel met de waarnemingen van het KMI blijkt dat om 7 uur Melle met min 12,3 de koudste plaats van België was, tenminste uitgedrukt in meetstations. Volgens Deboosere valt de koudste nacht van de winter gemiddeld op 14 januari.