"Ik vraag vergiffenis voor bloed dat is gevloeid"

De burgemeester van het Italiaanse stadje Corleone, berucht voor zijn jarenlange banden met de maffia, heeft zich tegenover de slachtoffers van de maffia verontschuldigd voor al het leed dat hen werd aangedaan.
AP2006

Corleone ligt in het westen van het Italiaanse eiland Sicilië op zo'n 60 kilometer van de hoofdstad Palermo en is wereldwijd bekend voor de banden met de maffia. Maar volgens burgemeester Lea Savona is Corleone niet langer in de greep van de maffia.

Savona verontschuldigde zich tegenover alle slachtoffers van de maffia voor al het bloedvergieten. "Ik verontschuldig me uit naam van heel Corleone. Ik vraag vergiffenis voor het bloed dat is gevloeid", zei ze volgens de Italiaanse krant Gazzetta del Sud.

Op de verjaardag van de arrestatie van de beruchte maffiabaas Salvatore Riina - alias Het Beest - riep Savona iedereen die momenteel deel uitmaakt van de maffia op om zichzelf aan te geven.

"Aan de maffia vraag ik om dit land te verlaten en de strijd op te geven. Ik vraag hen om hun nederlaag te erkennen en zich over te geven in het besef dat deze grond op een dag bevrijd zal worden."

Salvatore of Toto Riina zit momenteel een meervoudige levenslange straf uit. Hij leidde de Corleone-clan tijdens de jaren 80 en 90 naar de top van de Siciliaanse maffia door middel van een meedogenloze en gewelddadige strijd tegen rivaliserende clans en de Italiaanse overheid.