"Jacht op wilde dieren opschorten door sneeuw"

Vogelbescherming Vlaanderen wil dat de jacht op wilde dieren tijdelijk opgeschort wordt nu er in heel het land een dikke laag sneeuw ligt. De organisatie heeft daarvoor een brief gestuurd naar Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) en het Agentschap voor Natuur en Bos.
BELGA/KRAKOWSKI
(Archieffoto)

"Met deze weersomstandigheden hebben wilde dieren het moeilijk om aan voedsel te geraken", schrijft de vereniging op haar website. "Het verstorende effect van de jacht op de conditie van wilde dieren mag niet onderschat worden."

Vooral vogels hebben het lastig in deze omstandigheden. "Aangezien vogels door de jacht telkens worden opgejaagd, moeten ze meer vliegen dan strikt noodzakelijk. Dit kost extra energie. Energie die ze niet kunnen gebruiken voor de opbouw van hun vetreserves."

De jachtregeling laat zo'n jachtonderbreking door sneeuwval toe, maar enkel onder bepaalde voorwaarden. Volgens Vogelbescherming Vlaanderen zijn die voorwaarden wel moeilijk controleerbaar.

Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de dikte van de sneeuwlaag, het moment van de laatste sneeuw en de afstand tot een bos.

Het agentschap voor Natuur en bos liet al weten dat de jacht in de provincie Limburg vrijdag mogelijk wordt opgeschort.