Aandacht van Witte Huis krijgen, wordt lastiger

Wie de aandacht wil van president Obama, zal voortaan harder zijn best moeten doen. Het Witte Huis heeft aangekondigd dat petities op de officiële website nu 100.000 handtekeningen moeten hebben voor er een antwoord komt. Tot nog toe was dat 25.000. Enkele vreemde voorstellen liggen aan de basis van de wijziging.

Volgens het Witte Huis gaat het om een noodzakelijk antwoord op de overweldigende populariteit van "We The People", de officiële website waarop de petities aangemaakt kunnen worden. "We doen een aanpassing om ervoor te zorgen dat we de meest populaire ideeën de aandacht kunnen geven die ze verdienen", luidt het in een blogpost.

Tot nog toe kon iedereen die meer dan 25.000 handtekeningen verzamelde, rekenen op een antwoord van de regering van president Obama. Die grens wordt nu dus opgetrokken tot 100.000. De laatste weken haalden enkele vreemde voorstellen namelijk makkelijk de oude grens.

De opvallendste waren de vraag om de Death Star uit de "Star wars"-films na te bouwen en de eis om de Britse CNN-journalist Piers Morgan (foto) het land uit te zetten nadat die fel had uitgehaald naar de Amerikaanse wapenlobby.

De nieuwe regels gelden enkel voor nieuw aangemaakte petities, niet voor diegene die al lopen. Er is nog maar één voorstel momenteel op de website dat de grens van 100.000 handtekeningen heeft overschreden.

Dat is een vraag om de Westboro Baptist Church, een controversiële christelijke beweging, officieel op de lijst van haatgroepen te zetten. De organisatie, eigenlijk niet veel meer dan één familie, gaat vaak betogen op begrafenissen (foto) en is bekend van de reportages die Louis Theroux over hen heeft gemaakt.

In de laatste 2 maanden van 2012 is het gebruik van We The People meer dan verdubbeld. Er werden ruim 73.000 petities opgestart en zo'n 4,9 miljoen digitale handtekeningen gezet.

AP2011