Blokkades bij Ford duren voort ondanks dwangbevel

De blokkades bij de toeleveranciers van Ford Genk duren ook vanmorgen voort, ondanks een dwangbevel van de rechter. Werknemers die de toegang tot het bedrijventerrein verhinderen, riskeren een boete van 1.000 euro, maar dat schrikt hen blijkbaar niet af.

Een week geleden stemde een kleine meerderheid van de Ford-werknemers voor de hervatting van het werk. Een aantal actievoerders bij Ford en de toeleveranciers blokkeren echter de toegang voor de werkwilligen en verhinderen dat afgewerkte producten de bedrijven verlaten. Er kan dus niet gewerkt worden.

De directie van Ford stapte daarom naar de rechtbank. Die besliste gisteren dat werknemers die de toegang verhinderen, een boete krijgen van 1.000 euro per inbreuk. Maar die uitspraak maakt weinig indruk, zo stelt VRT-correspondent Toon Royackers vanmorgen vast.

"De blokkade staat er nog steeds. Er kan nog altijd geen auto of vrachtwagen het bedrijvenpark in of uit. De arbeiders zeggen hier dat het referendum niet rechtsgeldig is en dat ze daarom hun acties blijven voortzetten. Die dwangsom van 1.000 euro, daar hebben ze geen schrik van."

De actievoerders vrezen naar eigen zeggen niet dat de boetes hen daadwerkelijk kunnen opgelegd worden. Ze betwisten dat de uitspraak van de rechter geldt voor de openbare weg of de privéterreinen aan de toeleveringsbedrijven. Omdat Ford de procedure heeft ingeleid, is hey alleen op hun terrein afdwingbaar, klinkt het.

Mocht er toch een deurwaarder komen, zullen de actievoerders die warm onthalen. "Laat maar komen. De burgemeester heeft ons gezegd dat er voorlopig toch geen politie wordt meegestuurd, dus denken we niet dat die man zich hier zomaar zal durven vertonen", aldus een van hen. Ook als de blokkades toch opgebroken zouden worden, gaan de acties voort, besluiten ze.

Intussen wordt er wel onderhandeld. Gisteren was er een eerste overleg tussen de vakbondssecretarissen en de directie van SML, het grootste toeleveringsbedrijf van Ford Genk. Daar is afgesproken om morgen opnieuw samen te komen om een agenda af te spreken voor het sociaal overleg. En ook bij de andere toeleveringsbedrijven is er een opening, luidt het bij de socialistische vakbond.