Brandgesticht in Koerdisch centrum in Genk

Onbekenden hebben vanochtend brandgesticht in het Koerdisch Cultureel Centrum aan de Nieuwstraat in Genk. Het vuur werd rond 4.30 uur ontdekt, buurtbewoners waren wakker geworden van een harde knal. Vermoedelijk is een brandbom naar binnen gegooid. De Koerdische gemeenschap denkt dat extreemrechtse Turken achter de brandstichting zitten.

Getuigen hadden gezien dat onbekenden een voorwerp in het gebouw smeten en op de vlucht sloegen. De schade in het gebouw is aanzienlijk, de lokalen zijn niet meer bruikbaar. Er was ook een explosie waardoor een stuk van een muur is weggeblazen.

Op het moment van de brandstichting was niemand aanwezig in het gebouw. Er zijn dan ook geen gewonden. Het lab van de federale gerechtelijke politie deed een uitgebreid sporenonderzoek. Er zijn ook camerabeelden opgevraagd van enkele handelszaken in dezelfde straat.

"Extreme Turken zitten hierachter"

De Koerdische gemeenschap vermoedt dat extreme Turken achter de brandstichting zitten. "We vermoeden dat extreemrechtse Turken achter deze aanslag zitten en dat dit voorval te maken heeft met de moordaanslag van vorige week in Parijs", zegt Hasan Üstboga van het centrum in een mededeling.

"Toen zijn onbekende personen het Koerdische informatiebureau in Parijs binnengedrongen en hebben ze 3 Koerdische vrouwelijke politici vermoord. De Koerden in Europa hebben massaal ertegen geprotesteerd. De betoging van zaterdag 12 januari in Parijs bracht meer dan 150.000 Koerden bijeen die de aanslag veroordeelden en Turkije aanwezen als de verantwoordelijken."

"Ook de Koerdische gemeenschap in België, en zeker ook die van Genk, heeft massaal meegedaan met die betoging in Parijs. Daarom is het geen toeval dat nu net de Koerdische vereniging in Genk als doelwit uitgekozen is."