Commotie over paardenvlees in Britse hamburgers

In Groot-Brittannië en Ierland is beroering ontstaan nadat in meer dan een derde van de rundshamburgers paardenvlees is gevonden. Paardenvlees eten is in beide landen zo goed als taboe. De Britse premier David Cameron heeft het over een "bijzonder ernstige zaak".

De Ierse dienst voor voedselveiligheid testte hamburgers die verondersteld werden enkel rundsvlees te bevatten en ontdekte dat 37 procent van de hamburgers paardenvlees bevatte en niet minder dan 85 procent varkenvlees. Het ging wel meestal om erg kleine hoeveelheden.

Het is vooral over het paardenvlees dat er beroering ontstaan is. De Britse premier David Cameron zei in het parlement dat het een "bijzonder ernstige zaak" was. "Onze landgenoten moeten zeer ongerust geweest zijn toen ze vanmorgen hoorden dat ze, als ze rundshamburgers dachten te kopen, ze in werkelijkheid iets met paardenvlees kochten."

De Ierse dienst voor voedselveiligheid verklaart de aanwezigheid van het DNA van varkens door het feit dat in dezelfde fabrieken ook varkenvlees verwerkt wordt. De aanwezigheid van het paardenvlees is moeilijker te verklaren.

De hamburgers werden verkocht in populaire supermarkten als Tesco, Lidl, Aldi en Iceland. Lidl Belgie heeft al laten weten dat het geen hamburgers van de Britse en Ierse fabrieken verkoopt.