Doden en gewonden bij nieuwe schietpartijen in VS

Bij schietpartijen aan Amerikaanse scholen zijn twee doden en drie gewonden gevallen. Net vandaag gaat president Barack Obama zijn plannen voor een strengere wapenwet uit de doeken doen.
AP2013
De politie aan de school in St. Louis

Op de parkeerplaats van een school in Hazard, in de staat Kentucky, opende een man het vuur met een semi-automatisch wapen. Hij doodde twee mensen, een vijftiger en een vrouw van 20, en verwondde een tienermeisje ernstig. De 21-jarige schutter gaf zich daarna over.

Daarnaast was er ook een schietpartij op een school in St. Louis, in de staat Missouri. Een 21-jarige schoot daar met een pistool op een medewerker van de school. Daarna richtte hij het wapen op zichzelf. Zowel de schoolmedewerker als de schutter overleefden het incident en werden naar het ziekenhuis gebracht.

Obama gaat wapenplan voorstellen

Net vandaag gaat president Obama zijn plannen voor een strengere wapenwet voorstellen. Dat plan kwam in een stroomversnelling na het bloedbad van een maand geleden in Newtown, waarbij 20 kinderen om het leven kwamen.

Obama wil het wapengeweld inperken. Wellicht zal hij zijn voorkeur uitspreken voor een verbod op de verkoop van militaire aanvalswapens aan burgers. De president sprak zich eerder ook al uit tegen magazijnen die veel kogels kunnen bevatten. Meer diepgaande achtergrondcontroles van wie een wapenvergunning aanvraagt, staan wellicht ook in het plan.

De staat New York nam gisteren het voortouw en keurde een aanzienlijk strengere wapenwet goed. De maatregelen die Obama zal aankondigen, zijn het resultaat van het werk van een taskforce onder leiding van vicepresident Joe Biden. Of het Congres de plannen van Obama zal goedkeuren, is nog maar zeer de vraag. Vooral bij de Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, zal het verzet groot zijn.

NRA komt net nu met "schietspel"

Een organisatie die al heeft aangekondigd dat ze zich fel gaat verzetten tegen elke poging om het wapenbezit aan banden te leggen, is de National Rifle Association (NRA), de belangrijkste wapenlobby in de VS.

Opmerkelijk is ook dat de NRA net nu een gratis app voor de iPhone en de iPad heeft gelanceerd, waarbij gebruikers met allerlei wapens op doelen kunnen schieten. In het spel, "NRA: practice range", zijn mensen wel geen doelwit en er komt dus geen bloed aan te pas.

Enkele dagen na de schietpartij in Newtown had de NRA in een reactie de schuld voor een deel gelegd bij gewelddadige videospelletjes. Het eigen schietspel van de organisatie heeft in de app store van Apple een rating van "4". Dat wil zeggen dat de app als geschikt wordt beschouwd voor kinderen vanaf die leeftijd.