Europa legt de ratingbureaus aan banden

Het Europees Parlement heeft nieuwe en strengere regels voor de ratingbureaus goedgekeurd. Ze zullen maar drie keer per jaar een waardering mogen geven en ze zullen ook gemakkelijker aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze fouten maken.

Agentschappen als Moody's, Standard & Poor's en Fitch geven geregeld waarderingen over de kredietwaardigheid van landen bijvoorbeeld. Medewerkers gaan langs bij banken of regeringen, bestuderen boekhouding en schulden en geven daarna een score. Met de financiële crisis kregen ze forse kritiek.

Nu zullen agentschappen in Europa voortaan nog maar drie keer per jaar en op vaste tijdstippen waarderingen kunnen geven. "Minstens twee metingen per jaar, maximaal drie en op vastgestelde momenten", zegt Europees Parlementslid Marianne Thyssen (CD&V). "Zodat men weet wanneer dat komt. Dan wordt dat ook rustiger onthaald."

"We hebben toch meegemaakt dat men vlak voor een Europese top nog snel een rating over de kredietwaardigheid van een lidstaat uit de eurozone bekendmaakte en dat dit dan hele grote gevolgen had op de rentevoeten die die lidstaat moest betalen."

Door de nieuwe regelgeving zullen ratingbureaus ook makkelijker aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze fouten maken, als ze hun kredietbeoordelingen bijvoorbeeld niet genoeg hebben onderbouwd.

De Europese Commissie krijgt nu ook de opdracht om tegen 2016 uit te zoeken of een echt Europees ratingbureau haalbaar is.