Granada doopt een Plaza de Joe Strummer

De Spaanse stad Granada gaat een plein omdopen tot Plaza de Joe Strummer. Het plein wordt genoemd naar de zanger van The Clash, die nauwe banden had met Granada. De actie komt er na een petitiecampagne met meer dan 2.000 handtekeningen.
1983 AP

Joe Strummer stierf in 2002 op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaandoening. Hij leerde Granada in de jaren 70 kennen toen hij er op reis was met zijn Spaanse vriendin Paloma Romero. Romero was jarenlang de drummer van de punkgroep The Slits.

Joe Strummer bleef Granada een warm hart toedragen en reisde nog dikwijls naar de stad. Hij werkte er ook samen met de band 091 en vernoemde de stad in de song "Spanish bombs" van The Clash.

The Clash is een van de invloedrijkste punkbands sinds The Sex Pistols. De groep is vooral bekend van het dubbelalbum "London Calling" uit 1979 en de nummers "Should I stay or should I go" en "Rock the casbah" van het album "Combat rock" uit 1984. In 1986 werd de band opgedoekt. Strummer bleef actief in de muziekwereld en stierf onverwacht aan de gevolgen van een hartaandoening.