Japan houdt Dreamliners aan de grond na incident

Japan houdt alle vliegtuigen van het type Boeing 787 Dreamliner aan de grond voor een veiligheidsinspectie. Een toestel van dat type van de Japanse maatschappij All Nippon Airways (ANA) heeft vanmorgen een noodlanding gemaakt, nadat een rookgeur was opgemerkt in de cockpit.

De Dreamliner, die een binnenlandse vlucht uitvoerde, moest drie kwartier na het vertrek een noodlanding maken op de luchthaven van Takamatsu. De 129 passagiers en 8 bemanningsleden werden geëvacueerd via noodglijbanen. Daarbij liepen verschillende mensen lichte verwondingen op.

De Japanse minister van Transport Akihiro Ota spreekt van "een ernstig incident dat had kunnen leiden tot een zwaar ongeval". Het bewuste toestel had vermoedelijk te kampen met een batterijprobleem. In de cockpit werd rook waargenomen en er zou een vreemde geur hebben gehangen.

ANA heeft 17 Dreamliner-toestellen in gebruik. De luchtvaartmaatschappij was de eerste die het nieuwe langeafstandstoestel van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing in gebruik nam. De maatschappij bestelde er in totaal 66, maar die zijn nog niet allemaal geleverd. Na de noodlanding besliste ook luchtvaartmaatschappij Japan Airlines om zijn Boeing 787 Dreamliner-vliegtuigen minstens een dag aan de grond te houden.

De voorbije week waren er al een vijftal incidenten met Dreamliners. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten gaan het toestel daarom aan een uitgebreid onderzoek onderwerpen. Boeing zei eerder dat het gaat om kinderziekten en dat de problemen niet groter zijn dan bij de introductie van andere nieuwe modellen.