Lichte daling in verkoop van boeken in 2012

In 2012 ging de boekenverkoop in Vlaanderen licht achteruit. Er is een daling vastgesteld van 1,4%. Vergeleken met de crisis in vele andere sectoren, valt die daling goed mee, meldt Boek.be.

In de eerste zes maanden van 2012 daalden de boekenverkoop fors. Maar de tweede helft heeft dat verlies helemaal goed gemaakt. In de week voor kerstmis was het een recordverkoop in de laatste drie jaar. Er gingen meer dan 700.000 boeken over de toonbank.

De daling was in de meeste genres gelijklopend. Het enige genre dat een stijging kende, is de literaire fictie. Het populaire boek "Vijftig tinten grijs" verdrong alle andere titels naar de achtergrond.

De daling van 9% in de non-fictie vrije tijd, onder andere de kookboeken, is opmerkelijk. Daarmee viel de verkoop van kookboeken terug naar het niveau van 2010. Terwijl 2011 een topjaar was voor het genre. Toen stonden Jeroen Meus, Sofie Dumon en Piet Huysentruyt samen aan de top. Vorig jaar domineerde Jeroen Meus de top-10 met 2 titels.

Bijna alle verkoopkanalen kenden een lichte stijging. Enkel de boekhandel verloor terrein. Maar het bleef wel nog het grootste marktkanaal. Het e-boek is gestegen met 74% maar het blijft maar een klein deel van het aantal verkochte boeken, slechts 0,72%.

Vlaamse boeken TOP 10

1. Vijftig tinten grijs - E.L. James (Uitgeverij Prometheus)
2. Vijftig tinten donkerder - E.L. James (Uitgeverij Prometheus)
3. Dagelijkse kost 3 - Jeroen Meus (Van Halewyck)
4. Vijftig tinten vrij - E.L. James (Uitgeverij Prometheus)
5. Dagelijkse kost 4 - Jeroen Meus (Van Halewyck)
6. De voedselzandloper - Kris Verburgh (Uitgeverij Prometheus)
7. SOS Piet 365 - Piet Huysentruyt en Frank Smedts (Uitgeverij Lannoo)
8. Vlammen - Suzanne Collins (Unieboek ! Het Spectrum)
9. Spotgaai - Suzanne Collins (Unieboek ! Het Spectrum)
10. De hongerspelen - Suzanne Collins (Unieboek ! Het Spectrum)