Meer dan 40 doden bij aanslagen in Irak

In Irak zijn bij verschillende aanslagen 42 mensen gedood. Er vielen ook honderden gewonden. Vooral het grensgebied tussen de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak en de rest van Irak werd zwaar getroffen.
AP2013
Brandweerlui doorzoeken het puin van het Koerdische hoofdkwartier in Kirkoek.

In Kirkoek en Toez Khoermatoe vielen bij drie aanslagen 31 doden. In Kirkoek was het plaatselijk hoofdkwartier van de Koerdische Democratische Partij het doelwit.

Kirkoek en Toez Khoermatoe zijn twee steden aan de grens van het autonome Koerdische gebied. Ze worden bewoond door Arabieren, Koerden en Turkmenen en liggen in een gebied dat opgeëist wordt door zowel de autonome Koerdische regio als door de federale regering.

Bij verschillende kleinere aanslagen verspreid over heel het land vielen nog elf doden. De aanslagen dreigen de spanningen tussen de sjiïtische premier Noeri Al Maliki en zijn soenietische tegenstanders nog te doen toenemen.