Rapport en heropstart Doel en Tihange uitgesteld

Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) heeft zijn rapport nog niet klaar over de twee kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. Die liggen sinds de zomer stil omdat er scheurtjes zijn vastgesteld in het reactorvat. Omdat het FANC nog geen conclusie heeft, kan de regering ook nog niet beslissen of de kerncentrales heropgestart kunnen worden.

GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel waartoe de twee kerncentrales behoren, meldt dat Doel 3 en Tihange 2 ten vroegste op 17 februari weer zullen opstarten. Dan duurt het ook nog een tijdje vooraleer ze weer energie produceren. GDF Suez heeft die nieuwe tijdschatting gemaakt op basis van de mededeling van het FANC gisteren.

Het agentschap moest half januari een rapport afgeven aan de federale regering, met een advies over de twee kerncentrales. Midden december had het FANC een rapport van Electrabel gekregen, dat positief was over een heropstart. De scheurtjes in de reactorvaten zouden geen bedreiging vormen. Maar het rapport volstaat niet om een goede conclusie te trekken, stelt het FANC. Het agentschap wil eerst bijkomende informatie van Electrabel alvorens zelf een conclusie te trekken.

Het FANC ziet geen elementen die wijzen op een "definitieve sluiting", maar voor het zich kan uitspreken over een eventuele heropstart, heeft het aan Electrabel bijkomende informatie gevraagd. "Pas op het moment dat het agentschap over alle gegevens beschikt, zal het kunnen bepalen of de veiligheidsmarge intact is gebleven", zegt de nucleaire waakhond in een persbericht.