Ryanair sleept "Reporter" van KRO voor de rechter

Vliegmaatschappij Ryanair wil het KRO-programma "Reporter" voor de rechter dagen. Dat heeft topman Michael O'Leary gezegd in Maastricht. In het programma stelden 4 piloten anoniem dat ze niet genoeg brandstof mogen tanken dan ze zelf zouden willen. Ze zouden ook moeten vliegen als ze ziek zijn. "Leugens", zegt O'Leary.
AP2012

De 4 piloten die in "Reporter" getuigden, zeiden dat ze bevreesd waren voor hun eigen veiligheid en die van de passagiers omdat ze minder benzine zouden mogen tanken dan ze zelf zouden willen. Volgens topman van Ryanair Michael O'Leary hebben de piloten gelogen en krijgen de piloten juist de opdracht om extra te tanken als ze dat nodig vinden.

De piloten zeiden in "Reporter" ook dat ze onder druk worden gezet om zich niet ziek te melden. Ook dat is niet waar, stelt O'Leary. "Van de 1.700 piloten waren vorig jaar 1.200 wel eens ziek. Zij werden vervangen door een van de 200 standby-piloten, met wie wij contracten hebben."

O'Leary verwijt het programma slechte journalistiek en klaagt aan dat Ryanair geen wederwoord heeft gekregen in het programma. Hoe de juridische klacht tegen "Reporter" precies zal luiden, moeten de advocaten van Ryanair nog uitmaken. Volgens O'Leary heeft Ryanair reputatieschade op veiligheidsgebied geleden als gevolg van de berichtgeving door "Reporter". Maar de passagiers bleven niet weg door de negatieve berichten, zegt hij.

Hij roept de 4 piloten op om zich bekend te maken. "Ik garandeer dat ze geen sancties krijgen. Met hun namen kan ik bewijzen dat zij zich ziek mochten melden en genoeg benzine in hun toestel hadden."

O'Leary was in Maastricht om de 11 miljoenste Nederlandse passagier te verwelkomen sinds de eerste vlucht van Ryanair vanuit Nederland in 2002.