Samsung wint van Apple over modelrecht in Den Haag

Met zijn Galaxy-toestellen heeft Samsung geen inbreuk gemaakt op het modelrecht van Apple. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag. Aan de strijd tussen Apple en Samsung komt geen einde. Wereldwijd zijn ze in verschillende rechtszaken verwikkeld.

Apple vindt dat Samsung met de Galaxy Tab-modellen 7.7, 8.9 en 10.1 het ontwerp van iPhone en iPad heeft gekopieerd. De twee technologieproducenten hebben deze strijd al in rechtbanken in verschillende landen gevoerd.

Vorig jaar gaf een rechter in Duitsland Apple gelijk waardoor er een voorlopig verkoopverbod kwam op de Galaxy Tab 7.7. De rechtbank in Den Haag oordeelde in augustus vorig jaar dat onder meer de Galaxy 10.1 geen inbreuk maakte op de rechten van Apple. In de Verenigde Staten kwam het niet tot een verkoopverbod maar moest Samsung wel een schadevergoeding betalen van bijna 1 miljard euro.

Vandaag besliste de rechter in Den Haag dat Samsung geen inbreuk heeft gemaakt op het modelrecht. De rechtbank verwees daarvoor naar Britse rechtspraak waarin de rechter al in twee instanties tot hetzelfde oordeel kwam.

Samsung is tevreden met de beslissing van de rechtbank. "De uitspraak bevestigt eerdere beslissingen van rechtbanken in andere landen. Wij blijven ervan overtuigd dat Apple niet de eerste was die een tablet ontwierp met een rechthoekige vorm en afgeronde hoeken", reageerde het concern.