Slaat Amerikaanse "Tunnel des Doems" weer toe?

Volgende week maandag legt Barack Obama opnieuw de eed af als president van de Verenigde Staten. In 2009 deed hij dat al een eerste keer, voor een publiek van 2 miljoen mensen. Helaas waren er ook mensen die - ondanks een ticket - niets van de plechtigheid konden zien. En dat lag aan een tunnel, op een boogscheut van het Capitool.
Terwijl de inauguratie volop aan de gang was, zaten er naar schatting 4.000 mensen vast in de tunnel.

De tunnel waarvan sprake wordt sindsdien de "Tunnel des Doems" genoemd door iedereen die daarin vastzat. Met duizenden stonden ze er urenlang in stil,  terwijl het kwik op de thermometer niet hoger klom dan -7°C. En hoewel hen de beste plaatsen waren beloofd, slopen ze geen meter dichter bij Barack Obama.

Een van de ongelukkigen toen was Rachel Slone, een lerares uit Florida. Zij wist via een Amerikaans Congreslid een paars ticket te bemachtigen om vooraan de National Mall de inauguratie bij te wonen. Om zeker te zijn dat ze niets zou missen, kwam ze samen met een vriend al uren op voorhand aan.

Toen de politie tussenbeide kwam, liep het verkeerd. Ze moesten met vele anderen richting een tunnel onder de Mall stappen, maar de hoop om er aan de andere kant van de tunnel weer uit te komen, verdween als sneeuw voor de zon. Uren gingen voorbij, maar de slachtoffers van de "Tunnel des Doems" deden hun best om er de sfeer toch in te houden, zoals u kunt zien in onderstaand filmpje.

Na afloop van de plechtigheid gingen de mensen van de tunnel op zoek naar antwoorden. Velen van hen hadden een dag vakantie genomen en duizenden kilometer gereisd om er op die dag bij te zijn. Via onder meer Facebookgroepen en brieven naar de verantwoordelijke politici hoopten ze te achterhalen waarom hen de toegang werd ontzegd. Uit officiële documenten is gebleken dat dit het gevolg was van zowel technische als menselijke fouten.

Ondanks de slechte herinneringen aan die dag vond nieuwssite Yahoo toch mensen die bereid waren om opnieuw naar de Mall af te zakken, nu maandag. "Ik kan me niet voorstellen dat ze het twee keer op rij zo zouden verpesten", klinkt het uit de mond van Mark Evans, een consultant uit Nebraska.

Ook Slone is van plan om terug te keren naar de plek des onheils. De lerares zal samen met 48 leerlingen 13 uur in een bus zitten om op tijd in Washington te zijn. Voor de meeste leerlingen zal het de eerste keer zijn dat ze de staat Florida verlaten.

Als ze de officiële instanties mogen geloven, dan hoeven ze een herhaling van het drama van vier jaar geleden niet te vrezen. Zo zijn er meer generatoren en magnetometers geïnstalleerd en in de metro zal de weg naar de Mall nog duidelijker weergegeven worden. Een speciale cel zal zelfs Twitter afspeuren naar tweets van mensen die mogelijk de weg zijn kwijtgeraakt.

Net als vier jaar geleden zullen er ook nu weer gekleurde tickets uitgedeeld worden per sector op de Mall. Maar een paarse kleur is er dit keer niet meer bij.

lees ook

    Meest gelezen