Spanje wil dat Duitsland Europa doet groeien

De Spaanse premier Mariano Rajoy roept Duitsland en andere landen uit de eurozone waar het economisch goed gaat, op om meer inspanningen te leveren om de Europese economie uit het slop te trekken en groei te stimuleren. Die landen moeten een meer groeigericht beleid voeren, zegt Rajoy in Financial Times.

Als deze landen een economisch groeibeleid zouden voeren in plaats van een behoudend beleid met besparingen, zal dat het economisch herstel in de eurozone bevorderen, meent Rajoy.

"Op dit moment is er nood aan groei en landen die het kunnen, zouden een beleid moeten voeren dat groei stimuleert, vind ik. Het is duidelijk dat men aan Spanje niet kan vragen om zo'n beleid te voeren, maar zij die het kunnen, zouden het moeten doen", zegt Rajoy.

De Spaanse premier ziet de toekomst voor zijn land wel rooskleurig in. De export stijgt, de rentes op de staatsbonnen zakken en zijn  hervormingen op de arbeidsmarkt hebben ervoor gezorgd dat de Spaanse bedrijven aan competitiviteit winnen, stelt Rajoy. "Ik denk dat we in de tweede helft van het jaar een herstel zullen zien, dat heel duidelijk zal zijn in 2014."

Critici zeggen dat de positieve economische signalen er eerder zijn dankzij het vooruitzicht dat de Europese Centrale Bank bereid is om te helpen bij problemen, dan door de hervormingen van Rajoy. In september kondigde de ECB een opkoopprogramma aan voor eurolanden in nood, tenminste als het land daarom vraagt.

Rajoy zegt dat Spanje alleen bij nieuwe onrust op de financiële markten gebruik zal maken van opkoopprogramma. "De optie is er en het zou absurd zijn die voor altijd uit te sluiten. Maar op dit moment achten wij het niet nodig."

Critici vinden de afwachtende houding van Rajoy een slechte keuze en argumenteren dat de onwil om hulp te vragen, de reden is waarom de Spaanse staatskas en Spaanse bedrijven nog altijd tegen hoge tarieven geld moeten lenen, hoewel de tarieven al lager liggen dan een half jaar geleden.