TEC aast op shuttledienst naar luchthaven Charleroi

De Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC heeft zijn zinnen gezet op de busverbinding tussen Brussel-Zuid en de luchthaven van Charleroi. Dat schrijft de RTBF. De buslijn wordt nu uitgebaat door een privéfirma.

Wie van het station Brussel-Zuid naar de luchthaven van Charleroi moet, kan daarvoor al sinds 2001 de "Brussels City Shuttle" nemen. Die pendeldienst rijdt 2 of 3 keer per uur en kost 13 euro voor een enkele rit. De uitbater is een privéfirma, die betaalt 3 miljoen euro aan de luchthaven voor de rechten op de winstgevende verbinding.

Volgens de administratie van het Waalse gewest zou het logischer zijn dat de uitbating naar de TEC zou gaan, de Waalse tegenhanger van De Lijn. Het beheren van de lijn past in de taak van publieke dienstverlening die de TEC heeft, zo klinkt het. Bovendien zou de Waalse openbaarvervoermaatschappij de opbrengsten goed kunnen gebruiken.

De topman van de luchthaven van Charleroi, Jean-Jacques Cloquet, verzet zich fel tegen het afschaffen van de privé-shuttledienst. De 3 miljoen euro die de luchthaven ermee verdient, zijn noodzakelijk om de verdere uitbouw en ontwikkeling te verzekeren, zegt hij. Cloquet wijst er bovendien op dat in Vlaanderen en Frankrijk gelijkaardige buslijnen ook geprivatiseerd zijn.

De leiding van de luchthaven heeft de bezwaren in een brief overgemaakt aan de Waalse minister-president Rudy Demotte (PS). Een beslissing over de kwestie is er nog niet genomen.