Vragen rusthuizen geld voor overledene?

Enkele begrafenisondernemers uit Vlaams-Brabant hebben een klacht ingediend bij de Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen (VARU) omdat een koepelorganisatie van rusthuizen geld zou vragen per overledene. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Moreel verwerpelijk", reageert de VARU.

De klachten die de Raad voor het Uitvaartwezen ontving, gaan onder meer over een koepelorganisatie die vijftien woon- en zorgcentra in Vlaams-Brabant beheert.

Alleen de begrafenisondernemers die een bepaalde som betaalden, zouden worden opgeroepen bij een overlijden in een rusthuis. Volgens een begrafenisondernemer die in Het Laatste Nieuws getuigde, zou het om bedragen van 25 tot 50 euro kunnen gaan.

"Nabestaanden hebben altijd vrije keuze"

"Moreel verwerpelijke praktijken", reageert Bruno Quirijnen van de raad voor het Uitvaartwezen in het radionieuws. "Wij hadden als sector eigenlijk het idee dat dit stilaan wegdeemsterde. Maar zij gaan de uitvaartondernemers eigenlijk onder druk zetten om onder tafel een envelop te geven als ze de uitvaart willen doen."

Quirijnen vreest daarbij dat als één begrafenisondernemer erop in gaat, de rest niet anders kan dan volgen. "Hoe sterk onze leden ook zijn en hoezeer ze ook weten dat dit niet kan, als één iemand het doet, eventueel iemand die niet is aangesloten bij een vereniging zoals de VARU, dan moeten de anderen mee en dat is een spijtige zaak."

De bewuste koepel in Vlaams-Brabant ontkent dat er geld gevraagd wordt. "Over commissies, steekpenningen of geld onder tafel geven, is nooit met een woord gerept", zegt Karin Laes in de krant.

De VARU kan voorlopig weinig doen met de klachten omdat er geen bewijzen zijn en de getuigen hun verklaringen niet op papier hebben gezet. De VARU gaat wel samenzitten met de betrokken rusthuizen. De raad hamert er ook op dat nabestaanden altijd een vrije keuze van begrafenisondernemers hebben.