400 banen verdwijnen bij Cirque du Soleil

Cirque du Soleil gaat 400 banen schrappen, het merendeel op de hoofdzetel in Montréal, in Canada. Het bekende spektakelgezelschap verwijst als reden onder meer naar de wereldwijde economische crisis en de stijgende kosten van de producties.

In een persbericht ontkent Cirque du Soleil dat het in crisis zou verkeren, maar het entertainmentbedrijf geeft wel toe dat 2012 het eerste jaar in haar geschiedenis is dat er geen winst is gemaakt. De  laatste voorstellingen hebben minder opbrengsten binnengebracht dan verwacht, luidt het.

Eind vorig jaar had Cirque du Soleil al aangekondigd dat er 50 banen zouden verdwijnen. De 400 nieuwe ontslagen zullen gevoeld worden in alle sectoren van de onderneming. In de toekomst wil het bedrijf de kosten van de producties ook fors naar beneden halen, van 50 miljoen dollar (38 miljoen euro) nu naar tussen de 25 en de 30 miljoen dollar (tussen de 19 en de 23 miljoen euro).

Cirque du Soleil, dat in 1984 opgericht werd door de Canadees Guy Laliberté, telt wereldwijd ongeveer 5.000 werknemers, van wie 2.000 op de hoofdzetel in Montréal. Wereldwijd heeft de entertainmentfirma zo'n 25 producties lopen, zowel rondreizende voorstellingen als voorstellingen op een vaste locatie. In de jaren 90 werden alle grote producties, zoals "Alegria" en "Quidam", geregisseerd door de Italiaanse Belg Franco Dragone.