"Diverse zwakke plekken, maar was onder tijdsdruk"

Het Rekenhof heeft scherpe kritiek op de boekhouding van het Belgische paviljoen op de wereldtentoonstelling in Shanghai in 2010. Voorzitter van dat paviljoen en voormalig minister Leo Delcroix (foto) verdedigt zich tegen de kritiek.
BELGA/WAEM
Delcroix bij de opening van het paviljoen in 2010.

"Er werden zo veel regels met de voeten getreden dat een controle van de financiën gewoon onmogelijk was", klinkt het bij het Rekenhof. Zo zouden enkele medewerkers een forse bonus van 10.000 euro gekregen hebben, zonder dat duidelijk is waarom.

Delcroix erkent dat er "diverse zwakke plekken" zijn opgedoken bij de audit door het Rekenhof. "Maar de voorbereiding van een expo op meer dan 10.000 kilometer van Brussel, in een totaal andere wetgevende, culturele, juridische en economische omgeving is moeilijk combineerbaar met de traditionele werkwijzen van bestuur en controle in de thuisbasis", zegt hij aan het persagentschap Belga.

De oud-minister zegt dus dat de boekhouding wel ondoorzichtig is, maar dat dat komt door de omstandigheden. "Ik ben pas in 2008 aan het roer gekomen, terwijl het commissariaat van Shanghai al in 2006 opgericht was."

Hij erkent dat door de tijdsdruk "niet alle procedures gevolgd zijn, maar uitstel was onmogelijk". "De begroting is wél correct én ze is volgens de Chinese wetgeving tot stand gekomen."

Delcroix en zijn commissariaat beklemtonen dat ze "fier zijn op het gepresteerde werk". De Belgische aanwezigheid op de expo in Shanghai was "de meest succesrijke sinds vijftig jaar met een uniek positief financieel saldo van 7,3 miljoen euro". Tot slot merken ze nog op dat iedere opmerking van het Rekenhof een antwoord kreeg. Bovendien zijn er nog contacten met de FOD Financiën om "situaties recht te trekken die al vijf decennia bestonden en beslist werden door voorgaande voogdijministers".