"Geen fundamentele bezwaren Tihange en Doel"

De nieuwe topman van het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle), Jan Bens, ziet "geen fundamentele redenen" om de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 niet te heropenen. Dat zei hij in "De ochtend" op Radio 1. Het blijft wel wachten op de resultaten van de extra testen die het FANC heeft gevraagd.

Het FANC liet deze week weten dat zijn rapport nog niet klaar is over de heropstart van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. Het agentschap heeft Electrabel om nieuwe informatie gevraagd om tot een conclusie te komen over de heropstart. In december had Electrabel al een rapport gegeven aan het FANC waarin stond dat een heropstart veilig was.

Topman Bens bevestigt dat de studies door Electrabel, met steun van internationale experts, geen fundamentele bezwaren aan het licht brachten tegen een heropstart. Maar Bens wil zeker ook nog de resultaten van de extra testen afwachten.

Jan Bens werkte vroeger nog voor Electrabel en was ooit directeur van de kerncentrale van Doel. De oppositiepartijen hebben de aanstelling van Bens bij het FANC fel bekritiseerd, ze stellen zijn onafhankelijkheid in vraag. Bens benadrukte dat hij "de laatste vijf jaar geen voet meer in België gezet heeft, zeker niet in de industrie". En hij herinnerde eraan dat hij ook rond hernieuwbare energie gewerkt heeft.