"Haal Fyra van de sporen tot er een oplossing is"

Kamerlid Jef Van den Bergh (foto) van CD&V stelt voor om de Fyra-hogesnelheidstrein van de sporen te halen. "Hoelang houdt NMBS die zelfkastijding nog vol", tweet Van den Bergh. Hij stelt voor een extra pendeltrein in te leggen tussen Antwerpen en Roosendaal, tot er een oplossing is.

De Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Brussel en Amsterdam, heeft sinds zijn start op 9 december al een hobbelig parcours afgelegd. Om de haverklap duiken problemen op: van grote vertragingen (door communicatieproblemen, storingen in de elektronica en problemen aan de infrastructuur) tot afgeschafte treinen.

Zo rijden er sinds vanmorgen opnieuw geen Fyra-treinen meer tussen Brussel en Amsterdam omdat er problemen zijn door het ijskoude weer.

Van den Bergh stelt voor de trein niet meer te laten rijden totdat er een oplossing is. Hij ziet momenteel ook heel wat gevaren door het gebruik van de Fyra: "Als een trein snel ontruimd zou moeten worden, lopen de reizigers gevaar door totaal onbetrouwbare deuren die niet altijd opengaan."

Stefaan Van Hecke, fractieleider van Groen, is op Twitter blij dat "CD&V wakker schiet". "Hoelang duurt het nog tot de regering het dossier naar zich trekt", schrijft hij.

In december liet de Nederlandse premier Mark Rutte weten dat het geen goed idee zou zijn dat de politiek zich op de zaak zou storten. Dat lijkt nu toch te gebeuren. Van de maand hadden Nederlandse reizigersverenigingen opgeroepen om de Fyra af te schaffen en de Benelux-trein opnieuw te laten rijden. TreinTramBus pleitte voor de Fyra mét daarnaast de Benelux-trein.