"Jammer dat regels over gouverneur niet gevolgd zijn"

Open VLD is gepikeerd dat er nog geen overleg is geweest over het gouverneurschap van Oost-Vlaanderen. "De regels zijn niet gevolgd", zegt voorzitster Gwendolyn Rutten over Jan Briers, die door de N-VA naar voren is geschoven.

Huidig gouverneur van Oost-Vlaanderen André Denys (Open VLD) gaat met pensioen en binnenkort moet duidelijk worden wie hem opvolgt. Open VLD had de post graag in eigen rangen gehouden. Maar deze ochtend werd duidelijk dat de N-VA een kandidaat mag aanduiden en dat wordt Jan Briers junior, tot nu toe directeur van het Festival van Vlaanderen.

Open VLD -Vlaams in de oppositie, federaal wel in de regering- reageert gepikeerd. "De Vlaamse regering gaat hier in de fout", zegt Herman De Croo in "Villa politica".

Ook voorzitter Gwendolyn Rutten zit ermee verveeld. "De benoeming van een gouverneur is een zaak van de Vlaamse én de federale regering. Want de gouverneur heeft taken die van beide regeringen komen. Die benoeming is belangrijk en mag niet partijpolitiek zijn."

Op Vlaams niveau is minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) bevoegd over de gouverneurs. "Hij gaat er altijd prat op dat hij de regels volgt. Het is jammer dat dat hier niet is gebeurd", zegt Rutten.

Meest gelezen