Aantal zelfdodingen op het spoor stijgt

In 2012 was er een stijging van 15% van het aantal zelfdodingen op het spoor of pogingen daartoe. Dat meldt Infrabel aan het televisieprogramma Koppen. In Vlaanderen zijn er meer zelfdodingen op het spoor dan in de rest van het land.

In 2012 waren er 102 zelfdodingen en 98 pogingen daartoe. Dat is samen 15% procent meer dan in 2011. Toen waren er 101 zelfdodingen en 73 pogingen. Het aantal mensen die zich van het leven beroofden, is ongeveer hetzelfde gebleven maar in het totale plaatje is er dus een stijging: 200 in 2012 tegenover 174 in 2011. In 2011 was er al een stijging van 22% tegenover 2010.

Naast al het menselijke leed hebben zelfdodingen ook een zware impact op de stiptheid van de treinen. Er was in 2012 meer dan 75.500 minuten vertraging als gevolg van een zelfdoding. Dat komt overeen met 1.258 uur of meer dan 52 dagen. Een ander gevolg zijn de 1.561 gedeeltelijke of volledig afgelaste treinen.

Er zijn meer zelfdodingen op het spoor in Vlaanderen dan in de rest van het land, vooral West-Vlaanderen springt eruit. 66% van het aantal zelfdodingen en 57% van het aantal pogingen waren in Vlaanderen. In Wallonië was dat 25% van het aantal zelfdodingen en 36% van het aantal pogingen. De cijfers in Brussel waren 9% van het aantal zelfdodingen en 7% van het aantal pogingen.

Open communicatie als preventie

Infrabel hoopt dat aantal te laten dalen door er open over te communiceren. Om zelfdodingen te voorkomen, werken ze ook samen met verschillende werkgroepen en hangen ze affiches op in de stations.

Uit internationale studies blijkt dat een afsluiting zoals een hek of een poort in 70% van de gevallen een zelfdoding alsnog kan voorkomen. Daarom heeft Infrabel sinds 2010 al 400.000 euro geïnvesteerd in nieuwe afsluitingen. Vorig jaar hebben ze voor 14 km spoor afsluitingen geplaatst.

Daarnaast investeert Infrabel ook in camerabewaking en ontradende signalisatie zoals verboden toegangsborden. "We kunnen niet alle spoorwegen hermetisch afsluiten, maar wel die plaatsen extra gaan beveiligen waarvan we weten dat er daar meer zelfdodingen plaatsvinden dan op andere plaatsen", zegt Thomas Baeken van Infrabel.

Niet alleen voor de nabestaanden van de slachtoffers gaat het om een traumatische ervaring. Ook treinbestuurders dragen een incident voor de rest van hun leven mee.

Bekijk de Koppen-reportage vanavond om 20.40 uur op Eén.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via 02/649.95.55 of op www.zelfdoding.be.