Buitenlanders gedood bij Algerijnse aanval op gijzelnemers

Volgens Algerijnse bronnen zijn 4 buitenlandse gijzelaars bevrijd, konden er 25 ontsnappen en werden er zes gedood bij een aanval van het Algerijnse leger op een gasveld waar islamitische rebellen 41 buitenlanders sinds woensdag gegijzeld hielden. Ook acht gijzelnemers zouden gedood zijn.
AP2007
(Archieffoto)

Volgens het officiële Algerijnse persbureau APS is de operatie intussen beëindigd. De gijzelnemers eisten het einde van de Franse militaire interventie in buurland Mali.

Algerije heeft helikopters en ook grondtroepen ingezet bij de aanval op het complex van In Amenas waar gas verwerkt wordt.

Het persbureau Reuters citeert een omwonende die zegt dat de voertuigen van de gijzelnemers beschoten zijn en dat daarbij "vele doden" gevallen zijn. Reuters citeert ook het Algerijnse persbureau dat zegt dat 25 gijzelaars ontsnapt zouden zijn en dat er vier gijzelaars bevrijd zouden zijn, twee Britten, een Keniaan en een Fransman. Daarnaast zouden er ook 600 Algerijnse gijzelaars bevrijd zijn.

Over de getallen blijft er verwarring bestaan: een Algerijnse bron zegt dat de gedode gijzelaars acht Algerijnen zijn, twee Britten,; twee Japanners en een Fransman.

Het Ierse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat er een Ier vrijgekomen is. De man heeft volgens Dublin al getelefoneerd met zijn familie.

De gedode gijzelnemers zouden volgens een Algerijnse bron drie Egyptenaren, twee Algerijnen, twee Tunesiërs, twee Libiërs, een Fransman en een Malinees zijn. Ook hier kloppen de cijfers dus weer niet met andere bronnen.

"34 gijzelaars gedood"

Andere bronnen geven heel andere cijfers. Volgens het Mauritaanse persbureau ANI zijn 34 gijzelaars en 15 gijzelnemers gedood bij de luchtaanval van het Algerijnse leger..

Het persbureau ANI baseert zich voor zijn informatie op een van de gijzelnemers. Die zouden een aantal gijzelaars hebben willen overbrengen naar een andere plaats en het Algerijnse leger zou de voertuigen bestookt hebben vanuit de lucht. Daarbij zou ook de leider van de gijzelnemers gedood zijn.

Volgens ANI worden er nu nog zeven buitenlandse werknemers gegijzeld en bij hen zouden er, volgens de gijzelnemers, ook drie Belgen zijn. Die informatie is nog niet bevestigd door andere bronnen en Buitenlandse Zaken in Brussel ontkent formeel dat er Belgen bij de zaak betrokken zijn. De andere gijzelaars zouden twee Amerikanen, een Japanner en een Brit zijn.

"Operatie stopzetten"

Intussen heeft Algerije aan Groot-Brittannië, Noorwegen en Frankrijk bevestigd dat er een operatie aan de gang is. De gasfabriek wordt gezamenlijk gerund door het Britse BP, de Noorse oliemaatschappij Statoil en Algerije. De Britse premier David Cameron heeft met zijn Algerijnse collega Abdelmalek Sellal getelefoneerd over de zaak. Na afloop zei Cameron dat hij liever op voorhand op de hoogte gebracht zou zijn.

De Japanse premier Shinto Abe heeft ook telefonisch contact gehad met zijn Algerijnse collega en hij heeft hem gevraagd de operatie onmiddellijk stop te zetten.Er zijn verschillende Japanners onder de gijzelaars.

De Franse president François Hollande heeft dan weer gezegd dat de situatie erg verward is, maar ook dat de gijzeling aantoont dat de Franse militaire interventie in Mali gerechtvaardigd is.