Dijsselbloem (enige) kandidaat voor de eurogroep

De Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem (PvdA), heeft vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer in Nederland gezegd dat hij zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de eurogroep. De eurogroep zijn de ministers van Financiën van de 17 eurolanden. Frankrijk lijkt wel niet happig op de Nederlander.
AP2013

De naam van Dijsselbloem circuleerde al een tijdje als opvolger van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker die de eurogroep nu voorzit. "Voor zover ik weet ben ik de enige kandidaat", liet Dijsselbloem ook weten in de Tweede Kamer.

Frankrijk heeft echter bedenkingen bij Dijsselbloem. De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici zegt in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat hij nog niet overtuigd is van de visie van zijn Nederlandse collega. Hij wil de ideeën van Dijsselbloem op papier zien voordat er een beslissing valt. Frankrijk wil ook graag eens een kandidaat leveren voor een Europese topfunctie.

Dijsselbloem pareerde de kritiek al door te stellen dat "hij geen nieuwe visie op de euro heeft, maar dat zijn belang de visie op de eurogroep zelf en de agenda van de groep betreft".

Dijsselbloem is van plan twee functies uit te oefenen. Hij wil ook minister van Financiën blijven, naast voorzitter van de eurogroep. De meerderheid van de Nederlandse Kamer steunt de kandidatuur. PVV en SP zijn tegen. Volgens hen perkt de benoeming van Dijsselbloem de onderhandelingsruimte van Nederland in.

De eurogroep beslist maandag over de opvolging van Juncker. Juncker leidde de eurogroep zeven jaar.

AP2012