Directeur Festival van Vlaanderen gouverneur Oost-Vlaanderen

Jan Briers junior wordt de nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen. De N-VA zal hem naar voren schuiven, heeft de redactie uit goede bron vernomen. Briers is geen lid van de partij. Hij is op dit ogenblik directeur van het Festival van Vlaanderen in Gent en Brussel.

Hij is zijn vader, die het Festival eind jaren 50 opgericht heeft, opgevolgd toen die enkele jaren geleden stierf. Briers is getrouwd en heeft een tienerdochter.

"Het feit dat hij vanuit de culturele wereld in de partijpolitiek terechtkomt, kan een shock geven, maar het kan ook voor vernieuwing zorgen", zegt journalist Marc Van de Looverbosch. "Maar kijk nu bijvoorbeeld naar de rol die André Denys in Denderleeuw moet spelen. Briers zal duidelijk als onafhankelijke zijn rol moeten zoeken."

De N-VA had ervoor gepleit dat de nieuwe gouverneur iemand zonder partijkaart zou zijn. Siegfried Bracke, die ook genoemd werd als potentiële kandidaat, wordt nu gespaard voor de verkiezingen in 2014.

Als gouverneur van Oost-Vlaanderen volgt Briers André Denys (Open VLD) op. Zowel de N-VA als Open VLD hadden het gouverneurschap opgeëist. Briers wordt de eerste gouverneur voor de N-VA.