Dreamliners blijven wereldwijd aan de grond

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) verbiedt voorlopig wereldwijd vluchten met de Boeing 787 Dreamliner. De directeur van de vliegtuigbouwer bevestigt intussen zijn vertrouwen in het toestel: "We hebben vertrouwen in het feit dat de Boeing 787 Dreamliner veilig is", klinkt het.

De Federal Aviation Administration (FAA), de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, verbiedt wereldwijd vluchten met de Dreamliner. Dat prestigieuze toestel heeft onder meer met problemen met de batterijen af te rekenen die maar blijven aanslepen. "Tot die problemen zijn uitgeklaard, blijven alle toestellen van dat type wereldwijd aan de grond."

De FAA heeft volgens een bron binnen de Europese luchtvaartautoriteit aan het Franse persagentschap AFP de autoriteit om die uitzonderlijke beslissing te nemen. "Het enige land dat een wereldwijd vliegverbod voor een vliegtuigtype kan uitroepen, is het land waar het toestel geproduceerd wordt."

Gisteren hield Japan de toestellen al aan de grond nadat een toestel een noodlanding gemaakt had omdat er een rookgeur hing. Naast de VS hebben nu ook India en Chili beslist om de toestellen eerst grondig te inspecteren. In Japan zou de maatregel oorspronkelijk slechts voor één dag gelden, maar de viceminister van Transport Hiroshi Kajiyama heeft gezegd dat de toestellen aan de grond blijven "zolang de veiligheid niet gegarandeerd is".

Sinds 7 januari zijn er bij de Japanse luchtvaartmaatschappijen Japan Airlines (JAL) en All Nippon Airways (ANA) al 7 incidenten geweest. Het type toestel is vrij nieuw, het deed pas twee jaar geleden zijn eerste commerciële vlucht.

"Vertrouwen dat Dreamliner veilig is"

Topman Jim McNerney (kleine foto) van Boeing heeft in een reactie op de beslissing om de toestellen aan de grond te houden, gezegd dat de Dreamliner wel veilig is.

"De komende dagen zullen we alle nodige maatregelen nemen om onze klanten en reizigers te verzekeren dat het toestel veilig is en dat alle toestellen opnieuw de lucht in kunnen", voegde McNerney er nog aan toe. "Boeing betreurt de gevolgen van de recente gebeurtenissen en de last die deze incidenten aan de reizigers berokkend heeft."

AP2012