Drie vakbondsmensen van Ford tijdje gegijzeld

In het stadhuis van Genk zijn drie vakbondsmensen gegijzeld door een honderdtal actievoerders van de toeleveranciers van Ford Genk. De drie waren aan het onderhandelen in het stadhuis, en konden daar niet meer weg. De actievoerders vinden dat ze te weinig hun belangen verdedigen. De Genkse burgemeester kon de gemoederen bedaren, tegen middernacht mochten ze naar huis.
Vakbondsman Rohnny Champagne mocht het stadhuis van Genk niet verlaten.

De drie vakbondsmensen zijn Luc Prenen (ACV), Rohnny Champagne (ABVV) en Luc Nijs (ACLVB). De vertegenwoordigers van de drie erkende bonden kregen het verwijt dat ze niet voldoende de eisen van de getroffen werknemers van Ford en de toeleveranciers verdedigden tijdens de onderhandelingen met de directie van de toeleveringsbedrijven.

Een harde kern keerde zich daarop tegen de drie onderhandelaars en liet niet toe dat ze het gebouw verlieten. De Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) moest tussenbeide komen om de gemoederen te bedaren, dat lukte na een gesprek van zo'n twee uur. Daarop konden de drie vakbondsafgevaardigden ongemoeid het stadhuis verlaten. 

Ze waren naar eigen zeggen "geschrokken", maar gaan vandaag voort met de onderhandelingen.